MORDA VAS BO ZANIMALO

  Zanimivosti - Večer tours            Petek, 24. februar 2017

9 čudovitih koristi potovanj

Kaj je tisto, kar nam daje užitek, ko potujemo?

Potovanja našemu življenju veliko dajejo. Novi prijatelji, nove izkušnje, nove zgodbe. Ko začnemo raziskovati naš čudovit planet, začnemo bolje razumevati ljudi, naše najrazličnejše kulture, zgodbe in predvsem sebe.

Potovanja pripomorejo k splošnemu zdravju, vzpodbudijo kreativnost in nam dajejo zagon. Zato si moramo vzeti premor od naših dnevnih aktivnosti, službenih odgovornosti in (pre)natrpanih urnikov vsaj enkrat na leto. Načrtujte izlet v novo mesto, v novo državo, prepustite se, da vas življenje popelje na novo pot.

Še niste prepričani? Tukaj je 9 čudovitih posledic potovanj.

1. Izboljša samozavest

Če se postavite v okolje kjer nikogar ne poznate, vam bo to izboljšalo samozavest in vašo samopodobo. Razvili boste sposobnosti premagovanja nepričakovanih ovir na vaših izletih, spoznali boste nove prijatelje, dokazali si boste, da zmorete. To je tisto, zaradi česar zrastete kot oseba.

2. Izboljša vaše komunikacijske sposobnosti

Ena izmed največjih koristi potovanj, še posebej, če potujete v svet, kjer ne uporabljate vašega maternega jezika, je zagotovo ta, da se naučite komunicirati z različnimi ljudmi. Preprosto vprašanje "Hi, could you please tell me, where I can find a good restaurant?" vam lahko ne samo olajša vaše iskanje naslednjega božanskega obroka, temveč tudi pomaga spoznati dobrega prijatelja.

3. Širi obzorja

Potovanja v neznano vam, kot rečeno, pomagajo pri povezovanju z ljudmi iz najrazličnejših kultur. To je usodno za vse predsodke. Ko ugotovite, da lahko postanete prijatelj z vsemi, je to nekaj, kar vas bo zaznamovalo za vse življenje. Naslednjič, ko se boste doma pogovarjali s prijateljem o tujini, boste lahko rekli, da imate tam dobrega prijatelja in povedali iz prve roke, kako vam je bilo všeč.

4. Izboljša sposobnost živeti za trenutek

Večji razlog za potovanja je seveda absoluten in 100% odklop iz našega vsakdanjega življenja. Pustiti skrbi in stres doma pa včasih ni tako preprosto, kot se sliši. Ampak, če želimo uživati v našem potovanju, moramo storiti prav to. Skozi več potovanj razvijamo to sposobnost in ta nam pomagajo pri tem, da se tudi doma znamo sprostiti.

5. Ustvari spomine za vse življenje

Nekega dne boste sedeli v svojem naslonjaču in se spominjali tistega nežnega vetra ob sončnem zahodu, ki ste ga doživeli v Španiji. Ali pa tistega vonja po svežih rogljičkih v Parizu. Mogoče boste celo usmerili pogled predse in videli tisto fotografijo s prijateljem, ki ste ga spoznali v Indiji in ga nikoli več niste videli. To bo dan, ko si boste rekli, da ste res dosti doživeli.

6. Zviša vašo toleranco na spremembe

Ko boste potovali, se boste seveda velikokrat srečali z nepričakovanimi spremembami. Stvari ne gredo zmeraj po načrtu, a se boste znašli. Vse to vas pripravi na nekaj kar bi vas sicer doma iztirilo, a ste se že srečali s težavami in v sebi veste, da bo vse dobro.

7. Iz teorije v prakso

Branje o tujih deželah je sicer zanimivo in poučno, a nič v primerjavi s pravo stvarjo. Spoznati svet iz prve roke vam daje tisto, kar vam črke na papirju in slike iz interneta ne morejo - izkušnje.

8. Pomaga se vam zabavati

Včasih se v domačem okolju pozabimo zabavati. Mogoče nas je do neke mere strah, kaj bi si drugi mislili o nas, če se v celoti sprostimo. A v tujini, ob misli na to, da vas ti tujci ne bodo nikoli več videli, lahko spustite svojega otroka v sebi na plano. 

9. Povsod je lepo, a doma je najlepše

Seveda se boste zabavali v tujini, imeli lepe spomine, spoznali nove ljudi in uživali v tuji kulturi. Ampak to ne bo nikoli vaš dom. Zmeraj, ko boste prišli domov, boste veseli, pa četudi mogoče ni takšen luksuz, kot v hotelu na Kanarskih otokih, boste v srcu vedeli, da ste doma.