s1
s2
s3
s4
s5
s6
PODOBNA PONUDBA

 Datum odhoda :  nedelja, 27. oktober 2019 REZERVIRAJ

Skrivnostni Romunija in Bolgarija

Skrivnostna Romunija z grofom Drakulo iz Transilvanije Bolgarsko potepanje med Tračanskimi grobnicami in starimi prestolnicami.Kraljeva mesta in znameniti samostan Rila

Skrivnostni Romunija in Bolgarija je enkratno potovanje za raziskovalce in ljubitelje manj poznanih bližnjih, a vedno zanimivih dežel. Popelje vas po znanih in skritih kotičkih obeh držav, pri čemer je vsaka mikro svet zase, s svojo kulturo in tradicijo, zgodovino, umetnostjo in življenjskim načinom.

Želimo vas splesti z glavnimi znamenitostmi dežel in tudi z bolj skritimi kotički, ki v sebi še vedno skrivajo pristnost, tradicijo, gostoljubje in "drugačnost" dežel. Potovanje nam vdihuje iskrivo potovalno dinamiko, saj bomo spoznali lokalne legende in se prepuščali samosvoji domišljiji.

Znamenitosti in prekrasno okolico kronajo prebivalci dežel. Neizmerno gostoljubje, ponosna drža, prijazen nasmeh za dobrodošlico in številne možnosti za naključen klepet vtisnejo nepozaben pečat celotnemu potovanju.Program

1. dan LJUBLJANA – BUDIMPEŠTA – SATU MARE. Odhod iz Ljubljane ob 03.00 uri. Postanek v Celju, Mariboru in Murski Soboti. Mejo prečkamo v Dolgi vasi. Vožnja do Budimpešte, kjer se sprehodimo skozi strogo mestno središče in si ogledamo glavne mestne znamenitosti. Popoldne se peljemo naprej proti romunski meji, jo prestopimo in nadaljujemo do prve večje naselbine Satu Mare. Zaznamo prvo drugačnost, ki nas bo spremljala vsak dan do konca potovanja. Namestitev v hotelu, večerja in nočitev. (H, V)

2. dan SATU MARE – SAPINTA – BARSANA – okolica CLUJ NAPOCE. Zajtrk. Vožnja do Sapinte, vasice v Karpatih, ki je daleč po svetu znana po “veselem pokopališču” (UNESCO). Tik ob meji z Ukrajino se popeljemo po lokalnih cestah mimo številnih ruralnih vasic v katerih so živeli tesarji, mizarji in vsi drugi obrtniki, ki so predelovali les. Njihovo delo je danes okronano s številnimi nekaj sto let starimi unikatnimi cerkvicami in samostani, zaščitenimi od Unesca. Eno takih obiščemo v vasici Barsana, v eni najbolj ruralnih in tipičnih pokrajin stare Romunije, Maramures. Človek bi tukaj kar obstal, popotnik pa dobi občutek, kot da so vsi civilizacijski dosežki prepovedani. Pozno popoldne prispemo do prvega večjega in živahnejšega mesta, Cluj-Napoce, znanega tudi kot  prestolnica Transilvanije. Sledi ogled zgodovinsko pomembnega mesta za naše sosede Hrvate. Tukaj, v osrčju Transilvanije, se je namreč rodil ogrsko-hrvaški kralj Matija Korvin in ni naključje da je mesto pobrateno z Zagrebom. V mestu je ohranjena njegova rojstna hiša, postavljen spomenik in poimenovana aleja. Nastanitev vokalnem penzionu s posebnim vzdušjem, večerja in zaslužen počitek. (P*, ZV)

3. dan okolica CLUJ NAPOCE – SIGHISOARE – okolica BRASOVA. Zajtrk in vožnja do naslednjega pomembnega transilvanskega mesta Sighisoare – mesta, kjer se je rodil legendarni Vlad Tepeš, transilvanski grof Drakula. Ogledamo si spokojno mestece na gričevnati vzpetini v srednjeveški obleki, ki je povezano z znamenitim grofom. Popoldanska vožnja do najbolj obiskanega romunskega mesta Brasova in obisk njegovih lepot v zlatih barvah sončnega zahoda. Obiščemo staro mestno središče, kjer še posebej izstopa Črna cerkev, obiščemo še Citadelo, Mestno hišo iz 18. stoletja, morda najdemo najožjo mestno ulico ... Nastanitev na obronku planine znanega smučarskega središča v okolici Brasova z lepimi panoramskimi razgledi, neokrnjeno naravo in svežimi nočmi. Preostaneta nam še večerja in nočitev. (H, ZV)

4. dan Okolica BRASOVA – SINAJA – okolica BRASOVA. Zajtrk. Zgodba Vlada Tepeša še ni končana, pravzaprav še sploh ni zaživela. Njegova zgodba zaživi šele z današnjim obiskom graščine Bran, v kateri je urejen Drakulin muzej in v katerem so snemani številni filmski kadri na temo grofa Drakule z velikimi vampirskimi zobmi in močnim krvoločnim ugrizom. Pravijo, da je bil tukaj leta 1462 zaprt Vlad Tepeš – grof Drakula. Nedaleč stran se nahaja še manj znana graščina Peleš, letna rezidenca nekdanje kraljeve družine iz 19. stoletja. Ob pogledu na ta čudež, razkošje in bogastvo se zavemo moči, vplivnosti in razkošja nekdanjih romunskih vladarjev. Še malenkost prej manj znana graščina takoj postane ekvivalent mogočnemu pariškemu Versaju. Z grofi bo zaenkrat dovolj, zato se vrnemo nazaj v naš hotel v hribih, kjer si po želji privoščimo sprehod po neokrnjeni naravi. Večerja in nočitev. (H, ZV)

5. dan okolica BRASOVA – TRANSFAGARAŠAN – BUKAREŠTA. Zajtrk. Danes se odpravimo na vožnjo po najznamenitejši cesti v Romuniji – Transfagarašan. Ta vijugasta cesta je dolga 92 kilometrov in je predstavljala velik izziv ob gradnji med letoma 1970 in 1974, danes pa predstavlja izziv za vse voznike, pohodnike in kolesarje. Panoramsko cesto sestavlja 27 viaduktov ter mostov in tudi najdaljši tunel v Romuniji, ki je dolg 887 metrov. Cesta ponuja neverjetne razglede, ki smo jih lahko občudovali tudi v angleški oddaji Top gear. Vsi navdušenci veličastne narave bomo navdušeni – od jezer in slapov do najvišjih vrhov Romunije. Po nekajurni a neverjetno prijetni vožnji si na vrhu privoščimo nepozaben sprehod. Prijetno utrujeni in polni vtisov nadaljujemo do Bukarešte, ki jo imenujejo tudi Pariz na Balkanu. Videli bomo Slavolok zmage, opero, filharmonijo,... Nastanitev v hotelu in nočitev. (H, Z)

V kolikor bo cesta Transfagarašan zaprta, bomo izbrali alternativno pot.

6. dan BUKAREŠTA – VELIKO TARNOVO. Zajtrk. Ogled druge največje stavbe na svetu – “Hiše ljudstva”, bolj znane kot nekdanja palača romunskega diktatorja Chauchescuja. Razkošne dvorane, predsedniška sprejemnica, mogočno stopnišče ... človek kar ne more verjeti, da je nekdanji predsednik porušil četrtino stare Bukarešte in na njenih temeljih zgradil to mogočno in dih jemajočo zgradbo. Po posebnem vodenem ogledu zapustimo prestolnico v smeri bolgarske meje, kjer prečkamo Donavo in s tem državno mejo. Tradicionalna Romunija, nedotaknjeni ruralni predeli, mogočna srednjeveška mesta Transilvanije, zgodbe o Drakuli, njene dih jemajoče stvaritve in togi nekdanji politični sistem so za nami. Pred nami zaživijo prvi napisi v cirilici, pred nami se odpira novi svet najbolj revne in nerazvite države EU – Bolgarije, ki je pisala zgodovino Balkana in v kateri je islam na čelu osmanskih Turkov pustil velikansko sled. Začeli bomo v nekdanji kraljevi prestolnici Velikem Tarnovem, umeščenem visoko nad stenami. Sprehod skozi ljubko srednjeveško mestece, po starih, iz kamna tlakovanih obrtniških ulicah s staro arhitekturno zasnovo, nam odkrije blišč in lepoto tega kraja. Nastanitev v hotelu, večerja v tradicionalni restavraciji in nočitev. (H*, ZV)

7. dan VELIKO TARNOVO – PRELAZ SHIPKA – KAZANLAK – PLOVDIV. Zajtrk. Po krajši jutranji vožnji prečkamo Staro Planino – Balkan točno tam, kjer se je zgodila pomembna bitka med Rusi in Osmani. Tukaj se je Bolgarom utrla pot neodvisnosti. Visoko nad prelazom je postavljen mavzolej padlim vojakom, zraven plapola bolgarska zastava. Spust na drugo stran planine Balkan nas vodi v Kazanlak, osrčje najbolj dišeče “Doline vrtnic”. Na tem območju so prebivali neustrašni Tračani, ki so obvladali obdelavo zlata in ki so svoje vladarje pokopavali v velikanske podzemne grobnice, danes zaščitene od Unesca. Obiščemo eno od mnogih tračanskih grobnic (vsaj 80 še ni odkritih) in spoznamo tračansko zgodovino in njihov način življenja. Po ogledu se odpeljemo do nekdanje prestolnice Bolgarije, najbolj slikovitega in najbolj modernega bolgarskega mesta, kakor tudi stare prestolnice cesarstva Filipa Makedonskega – Plovdiva. V hribovitem starem predelu se ponosno razkazujejo stare razkošne tipične meščanske vile v vseh mogočih odtenkih pastelnih barv. Zaželimo si vsaj delček življenja preživeti tukaj v svetu pravljic, kjer je vse popolno, lepo. Sledi streznitev, ko sestopamo v moderno mestno središče s cerkvijo sv. Konstantina, veliko osmansko mošejo in antičnim gledališčem. Popoldanski utrip je tukaj najbolj prijeten, odišavljeni lepotci in uglajene lepotice so tukaj najbolj številčni in po njih je mesto dobilo sodoben vzdevek mesto mladih. Ni naključje da je mesto nominirano za evropsko prestolnico kulture leta 2019. Nastanitev v hotelu in nočitev. (H*, Z)

8. dan PLOVDIV – RILA – SOFIA. Zajtrk. Po celotedenskem potovanju smo si zaslužili še najmanj krajši izlet v naravo. Tokrat se odpravimo v nacionalni park Rila, kjer je zgrajen najlepši in najpomembnejši srednjeveški samostan, znan po stenskih poslikavah in številnih ikonah svetih mož. Tukaj je deloval puščavnik Ivan Rilski, ki je prvotno živel v osami v preprostih jamah, preden so ga razglasili za svetega in zgradili mogočen dih jemajoči samostan. V samostanu še danes živijo v črne halje oviti menihi z dolgimi črnimi bradami, sem so preneseni posmrtni ostanki Ivana Rilskega s čudodelno močjo in tukaj so relikvije mnogih svetnikov in krščanskih apostolov. Tukaj še vedno deluje samostanska pekarna, ste morda za kosilo (doplačilo) – kakšen domač jogurt in samostanski kruh? Počitek na avtobusu do prestolnice Sofie, kjer si od zunaj ogledamo zanimivosti glavnega mesta: katedralo Aleksandra Nevskega z znamenitimi ikonami, sv. Sofijo, Rusko cerkev, rotundo sv. Jurija, predsedniško palačo, spomenik ruskim vojakom, spomenik Vasilija Levskega, univerzo, gledališče in knjižnico. Nastanitev v hotelu in še zadnja nočitev. (H*, Z)

9. dan SOFIA – NIŠ – BEOGRAD – LJUBLJANA. Zajtrk. Poslovimo se od bolgarske prestolnice in že drvimo  mimo Niša proti Beogradu in naprej proti Sloveniji. Postanek na poti za kosilo (doplačilo). Predviden prihod v Slovenijo v poznih večernih urah. Spet doma! (Z)

ODHODA:  15.9. in 27.10.2019


Cenik potovanja na osebo v dvoposteljni sobi   

Redna cena                   Aktualna cena
558 €                        498 €!


Obvezna doplačila       
Doplačilo za skupino v velikosti 35 - 39 oseb    30 €
Doplačilo za skupino v velikosti 25 - 29 oseb    75 €
Doplačilo za skupino v velikosti 30 - 34 oseb    55 €

Doplačila po želji       

Doplačilo za enoposteljno sobo        126 €
Odstopnina (4,56 %) od vrednosti aranžmaja     4.54 %
Doplačilo na kraju samem (priporočljive napitnine) 20 €

Zdr. zav. Coris, do 10 dni, posamično  16.5 €

Popusti       

Popust za otroke 2-12 let na osnovnem ležišču         10 %
Popust za otroke 2-12 let na dodatnem ležišču         20 %

Cena (najmanj 40 udeležencev) vključuje: prevoz z udobnim turističnim avtobusom po programu, vse cestnine, mostnine in parkirnine, slovensko vodenje in lokalne vodnike kjer je potrebno, nočitve in prehrana po programu, vse zunanje oglede, ki so v programu navedeni, turistično pristojbino, pripravo in organizacijo potovanja.

Vstopnine v ceno potovanja niso vštete in jih potnik poravna na kraju samem. Okvirni znesek vstopnin znaša skupaj cca. 28 EUR: Veselo pokopališče, grad Bran, grad Pelisor v Sinaiji, Parlament v Bukarešti, Tračanske grobnice v Kazanlaku.

Namestitve: 4 nočitev z zajtrkom v hotelih 3* lokalne kategorije in 3 nočitve z zajtrkom v hotelih 4* lokalne kategorije, 3 x polpenzion v hotelih, 1 večerja v lokalni restavraciji v kraju Veliko Tarnovo.

DOKUMENTI: Slovenci potrebujemo veljaven potni list ali osebno izkaznico.

Splošni pogoji poslovanja  so sestavni del programov in so kot posebna tiskana priloga na voljo na vseh prodajnih mestih ter na spletni strani. Z vplačilom akontacije potnik potrdi, da je z njimi seznanjen in jih v celoti sprejema.

oo:OSKREZERVIRAJ