s1
s2
s3
s4
PODOBNA PONUDBA

 Datum odhoda :  nedelja, 22. september 2019 REZERVIRAJ

SICILIJA - PO POTEH VULKANOV

Vzpnite se na mogočno Etno in aktivni Stromboli. Užijte Eolske otoke in okusite sicilijansko hrano. Lahkotni treking.

SICILIJA - PO POTEH VULKANOV (potovanje in pohodi)

Vzpnite se na mogočno Etno in aktivni Stromboli
Užijte vulkanski raj – za dušo na Eolske otoke
Okusite sicilijansko hrano in vino – balzam za telo in dušo

KAJ NAS ČAKA?
Eolski otoki so pravi raj za ljubitelje narave. Da so vpisani v seznam UNESCO-ve naravne dediščine gotovo ni naključje.
Lipari je osrednji otok in naše izhodišče, s prijetnim srednjeveškim mestom, izvrstnimi restavracijami ter dobrimi povezavami do sosednjih otokov.
Sosednji otoki so pravi zakladi. Vulkano in Stromboli sta živa vulkana. Tako blizu peklu ali raju na tem svetu ne boste stali nikjer. Za krono pa še Salina s svojim najvišjim vrhom, ki se vzpenja 962 m iz morja.
Otoška kulinarika nas ne pusti ravnodušnih – mečarica, tuna, kapre, olivno olje, testenine, vino ...


ODHODA: 22.9. IN 29.9. 2019

PROGRAM:
1. dan LJUBLJANA – KATANIJA – LIPARI (EOLSKI OTOKI). Jutranji odhod iz Ljubljane proti bližnjemu letališču (predvidoma Benetke) in polet proti Kataniji na vzhodni obali Sicilije. Vožnja na sever do kraja Milazzo, od koder odplujemo proti domovanju polboga vetra Eola – Eolskim otokom. Nastanimo se na otoku Lipari. Prosto za večerjo. Nočitev. (letalo, ladja, H)

2. dan LIPARI – izlet na VULCANO in vzpon na krater (390 m.n.v.). Zajtrk. Spakiramo tako gojzerje kot natikače in se z ladjico odpravimo na sosednji otok Vulcano. Naš uvodni treking je sproščujoč. Vzpnemo se na vrh kraterja in ga obkrožimo do najvišje točke (iz 0 na 390 m.n.v.), od koder z nekaj vremenske sreče s prstom pokažemo na prav vse Eolske otoke. Res izjemen pogled. Okrog nas fumarole, dvigajo se oblaki vodne pare, pomešane z žveplenimi plini. Spust nazaj do plaže. Nič lepšega kot direkten skok v morje. Možnost kopanja v vulkanskem blatu, ki nam polepša kožo. Še nekaj italijanske kuhinje, lokalnega vina in kavica, potem se vrnemo na Lipari. Prost večer v prijetnem mestecu. (ladja, H, Z)

3. dan LIPARI – izlet na SALINO in vzpon na Monte Fossa delle Felsi (962 m.n.v.). Zajtrk. Po zajtrku se z ladjico odpravimo na sosednji otok Salina. Otok je znan po odlični malvaziji in kaprah, ki slovijo daleč naokoli. Tu pa se nahaja tudi najvišji vrh Eolskih otokov, ki v višino meri 962 metrov. Vzpona je za približno dve uri. Smo pa z vsakim korakom nagrajeni z lepšim razgledom na celoten arhipelag – gotovo eden izmed vrhuncev potovanja. Če se vzpona ne bi želeli udeležiti lahko uživate v mestecu Salina ali na obmorskem sprehodu. Pozno popoldanska  vrnitev na Lipari in nočitev. (ladja, H, Z)

4. dan LIPARI – STROMBOLI – nočni vzpon na krater (924 m.n.v.). Zajtrk. Prosto dopoldne. Popoldne odhod na Stromboli. Nastanitev v penzionu ali apartmajih. Skočimo na eno pašto in espresso za moč, potem pa se pod vodstvom lokalnega strokovnjaka odpravimo na vrh kraterja Stromboli. Tukajšnja posebnost je vzpon v času sončnem zahodu, saj je Stromboli aktiven vulkan, ki periodično bruha rdečo lavo in ta se najlepše vidi ponoči. Nori prizori, edinstveno doživetje. Celoten treking traja 5-6 ur, od tega vzpon okrog 3 ure. Prespimo na Stromboliju. (ladja, H, Z)

5. dan STROMBOLI – plovba na SICILIJO – TAORMINA – MASCALI. Zajtrk. Prosto do odhoda ladje, s katero se vrnemo na Sicilijo v Milazzo. Vožnja do čutne Taormine. Sprehodimo se skozi letoviško mestece po glavni ulici do trga. V prostem času lahko obiščemo izjemno grško-rimsko gledališče, ki ponuja dih jemajoč razgled na Etno ali pa se vzpnemo do trdnjave, ki bdi nad mestecem. Nastanitev v hotelčku nekje na vzhodni obali Sicilije, v okolici kraja Mascali. Večerja in nočitev. (ladja, H, ZV)

6. dan MASCALI – vzpon na vulkan ETNA. Zajtrk. Vožnja na Etno je enkratno doživetje, ko pred nami kot na dlani leži cela vzhodna Sicilija. Vulkan je eden vrhuncev potovanja! Z avtobusom se odpeljemo do spodnje postaje žičnice na 1900 m, od koder nadaljujemo peš. Naš cilj je dobrih tisoč metrov višje (2940 m.n.v., Torre del Filosofo). Do tja nas vodi pot po črnem vulkanskem pesku. Razgled je z vsakim korakom razkošnejši. Na pol poti dosežemo kočo (zgornjo postajo gondole), kjer se lahko dobro okrepčamo in nadaljevanje je še prijetnejše. Tako – tu smo, na 3000 m.n.v., na enem od stranskih kraterjev Etne. Od tu se odpre najlepši pogled, ki seže tako na sam vrh Etne kot tudi do morja. Sestop in vožnja z Etne nazaj proti obali. Počitek. Večerja. // Kdor želi, se lahko delno ali do vrha z doplačilom vzpne z gondolo (30 EUR do 2500 m) in terenskimi vozili (dodatnih 35 EUR do 2900 m). (H, ZV)

7. dan MASCALI – KATANIJA – LJUBLJANA. Zajtrk. Vožnja v Katanijo in dopoldanski ogled ene najbolj pristnih tržnic na Siciliji. Tu so ribe, od katerih nas najbolj pritegnejo mečarice, pa različno sadje in zelenjava, olive in sušeni paradižniki ter mandlji in pistacije. Splača se pojesti kaj dobrega iz ribjega menija, sicer pa je povsod domača pašta alla norma z melancani in rikoto. Še espresso in cannoli za slovo, nato pot na letališče in polet na eno od bližnjih letališč (predvidoma Benetke). Sledi vožnja do Ljubljane. (Z, letalo)

Za vse spremljevalce, ki se pohodov in trekingov ne želite udeleževati, so na voljo alternative (kopanje, sprehodi ob morju, prosti čas na izhodišču ...).

Ogled vulkana Etna in Stromboli se zaradi vremena (megla, veter) ali izbruha lahko spremeni oz. zaradi višje sile odpove.


CENA potovanja na osebo v dvoposteljni sobi               Redna cena: 1029 €  

Aktualna cena: 969 €!


Obvezna doplačila       
Doplačilo za skupino v velikosti 15 - 19 oseb        30 €
Doplačilo za skupino v velikosti 10 - 14 oseb        60 €

Doplačila po želji       
Odstopnina (4,56 %) od vrednosti aranžmaja**        4.56 %

Doplačilo za enoposteljno sobo        175 €

Zdr. zav. Coris, do 8 dni, posamično *        12.5 €

Cena (najmanj 20 udeležencev) vključuje: avtobusni prevoz iz Ljubljane do bližnjega letališča in nazaj, letalski prevoz po programu in letališke pristojbine (100 EUR), vse avtobusne prevoze po Siciliji po programu, ladja s Sicilije na Eolske otoke in nazaj, izlet z ladjico ali hidrogliserjem na Vulcano, Salino in Stromboli, 6 nočitev v hotelih 3* ali penzionih z zajtrkom, 2x večerja, slovensko vodenje (vključeni so ogledi od zunaj), voden nočni vzpon na Stromboli, lokalne vodnike (kjer je potrebno), stroške priprave in organizacije potovanja.

Vstopnine v ceno potovanja niso vštete in jih potnik po želji poravna na kraju samem. Gre za posamezne vstopnine, npr. obisk grškega gledališča v Taormini (10 EUR) ali lokalnega muzeja na otoku Lipari (cca 5 EUR).

ZAHTEVNOST TREKINGOV: za vsakega potnika, ki se redno rekreira ali hodi v hribe in gore so trekingi največ srednje zahtevni.

OSNOVNA OPREMA: gojzerji za trden korak, pohodne palice, pohodna oblačila, vetrovka, naglavna lučka (za Stromboli)

VIZE: Slovenci potrebujemo le veljaven potni list ali osebno izkaznico.

ZDRAVJE: obveznih cepljenj ni.

Splošni pogoji so sestavni del programa

ODG.O. O.pot


KORISTNE INFORMACIJE

VREME: Idealen potovalni čas: spomladi in jeseni. Podnebje na Siciliji je tipično sredozemsko. Sicilijanska poletja so zelo vroča in suha (poleti se temperatura dvigne tudi do 40 stopinj Celzija), zime pa hladne in deževne.

Idealen potovalni čas na Sicilijo je torej spomladi ali jeseni.
V pomladnem času se temperatura giblje med 15 in 25 stopinj Celzija. Morje je za kopanje v pomladnem času večinoma premrzlo. Večeri so lahko zelo sveži. V gorati notranjosti otoka je tudi spomladi možno oblačno in za kratko obdobje deževno ter megleno vreme. Pomlad je idealen čas za sprehode in uživanje v zmernem podnebju Sicilije.

Jesenske dnevne temperature se na Siciliji gibljejo okrog 20 – 25 stopinj Celzija. More je še dovolj toplo za kopanje. Jeseni so večinoma suhe. Večeri so hladnejši. Več informacij na www.wunderground.com.


HRANA: Sicilija je raj za ljubitelje hrane. Ponaša se z enostavnimi tradicionalnimi hitrimi prigrizki, ki jih je možno najti skoraj povsod: picami, solatami, riževe kroglice (arancini), ... Osnova za pripravo sicilijanskih jedi so paradižniki, jajčevci, razne vrste sirov in meso.

Na Siciliji so doma tudi lazanja in mnoge mesne jedi. Ne pozabimo na tradicionalne špagete in druge vrste testenin, ki so na otoku zelo priljubljene. Glavna začimba na otoku je pekoča paprika, medtem ko večina jedi samih ni pekočih. Sicilija je poznana tudi po odlični morski hrani. Za vegetarijance ni težav, skoraj vedno je možno najti hrano, ki ne vsebuje mesa.

PIJAČA: kava, granita. Tako kot Italija ima tudi Sicilija svojo kulturo pitja kave. Zaradi visokih poletnih temperatur je tu doma granita, pijača iz zdrobljenega ledu z okusom po limoni, meti, kavi ... Tu so tudi sadni sokovi in osvežilne gazirane in negazirane pijače. Alkohol je v splošni uporabi, predvsem italijansko pivo, Sicilija je poznana tudi po odličnem vinu. Agencija Oskar vam priporoča pitje ustekleničene vode, ki jo je možno kupiti povsod. Za vse ostale podatke pa vam bo na voljo vaš vodnik.

VARNOST: varna dežela. Sicilija je varna dežela, kljub temu, da o njej krožijo legende o mafiji ... Kriminala je malo, vendar pa moramo biti v gneči tržnic, glavnih trgov in v turističnih krajih pozorni na žeparje, ki jim diši vaša osebno lastnina. Dragocene predmete, denar, kreditne kartice in dokumente imejte vedno pri sebi. Agencija Oskar ne odgovarja za njihovo morebitno izgubo. Za kakršnakoli vprašanja vam bo na voljo vaš vodnik.

OBLEKA: podobno kot pri nas. Na Siciliji veljajo podobne smernice oblačenja kot pri nas, a je Sicilija zelo verna dežela, zato je priporočljivo, da se iz spoštovanja do lokalne kulture pri obiskih cerkva pokrijejo kolena, boki in ramena predvsem predstavnic nežnejšega spola.

LOKALNA VALUTA: Evro (EUR).

KREDITNE KARTICE, BANKOMATI: S kreditnimi karticami ali karticami za bankomat je možno dvigniti denar z bankomatov (VISA, MASTERCARD, MAESTRO) v vseh večjih naseljih. Verjetno pa je najbolj udobno večino denarja za potovanje vzeti s seboj v gotovini.

PLANIRANI STROŠKI: Za tekočo potrošnjo (hrana, pijača, manjši nakupi) se predvideva poraba okrog 120 EUR na potovalni teden na osebo.

KOMUNIKACIJA, TELEFON, INTERNET: Klicna številka iz Sicilije v Slovenijo je 00 386 + območna št. (brez 0) + klicana številka. Klicna številka iz Slovenije na Sicilijo je 00 39 + območna št. (brez 0) + klicana številka. Slovenski mobilni operaterji pokrivajo Sicilijo, zato ne bi smelo prihajati do večjih motenj v sporazumevanju. V večini hotelov je možno dobiti geslo za dostop do brezžičnega interneta.

ELEKTRIČNA NAPETOST: 220 V, uporabljajo enake vtičnice kot pri nas.


SPLOŠNI PODATKI O SICILIJI (2011)

Velikost: 25.711 km² Sicilija, 301.338 km2 Italija.
Prebivalstvo: 5.051.075 na Siciliji, 60.681.514 v Italiji.
Glavno mesto: 654.735 Palermo (glavno mesto Sicilije), 2.777.979 Rim (glavno mesto Italije).
Jezik: uradni jezik je italijanščina (večina Sicilijancev zna govoriti italijansko, drugače pa je sicilijanščina skoraj jezik zase). Pisava je latinica.
Ureditev: Sicilija je avtonomna regija Italijanske republike. Italija je ustavna republika. Predsednik: Giorgio Napoletano; Prvi minister: Mario Monti.
Lokalni čas: enak Sloveniji.


REZERVIRAJ