s1
s2
s3
s4
s5
s6
PODOBNA PONUDBA

 Datum odhoda :  sreda, 12. maj 2021 REZERVIRAJ

EROICA 2021 - ČUDOVITO KOLESARJENJE V TOSKANI

LEGENDARNA TRASA L' EROICA-kraljica tako imenovanih »belih cest« Toskane. 209 kilometrov čudovitih pejsažev, pravljičnih srednjeveških mest, odlične toskanske kulinarike in seveda nepozabnega kolesarskega "makadamkanja".

»L'EROICA 2021« - ČUDOVITO KOLESARJENJE V TOSKANI

Čudovito spomladansko kolesarjenje v osrčju Toskane. Bele ceste in legendarna trasa L'Eroica. Prekolesarili bomo celotno traso, razdeljeno v 3 etape. Pridružite se nam, na 209 kilometrov dolgem doživetju za ljubitelje čudovitih pejsažev, pravljičnih srednjeveških mest, odlične toskanske kulinarike in seveda nepozabnega kolesarskega "makadamkanja".

Odhod 12. – 16. MAJ 2021

LEGENDARNA TRASA L' EROICA..... kraljica tako imenovanih »belih cest« Toskane. Prekolesarili bomo celotno traso, razdeljeno v 3 etape. Pridružite se nam, na 209 kilometrov dolgem doživetju za ljubitelje čudovitih pejsažev, pravljičnih srednjeveških mest, odlične toskanske kulinarike in seveda nepozabnega kolesarskega "makadamkanja".

DOŽIVETJE NA KOLESU: Doživeti traso permanentne proge Eroice, je možno skozi vso leto, v vseh letnih časih. Mi smo izbrali zgodnjo pomlad, kjer bomo kolesarili najverjetneje, ob zelo prijetnih temperaturah. Trasa poteka po osrčju Toskane, prečka vinorodno področje Chianti, slovita glinena polja Siene (Crete Senesi), dolino Orcie. Predstavljajte si tisto najbolj tipično podobo Toskane. Trasa pa je vsekakor tudi fizični in tehnični  izziv, ki nas popelje v stare čase makadamskih kolesarskih dirk.  Poteka po asfaltiranih poteh in po makadamskih poteh in na njej premagamo kar 3.880 metrov v vzponih, od tega kar 112 km po makadamu. Razdelili smo jo na 3 dele, tri etape, s približno 70 kilometri dolžine in okoli 110 višinskimi metri. Potovanje je primerno za rekreativne kolesarje z dobro kondicijo.

TRASA: 112 KM "MAKADAMKANJA" IN 97 KM "ASFALTIRANJA" ...3800 VIŠINSKIH METROV.

KOLO, OPREMA, SPREMSTVO: Potrebujete gravel kolo, treking kolo ali gorsko kolo, bidone za pijačo, osebni set za popravilo zračnic, tlačilko, manjši nahrbnik ali torbico za shranjevanje drobnarij.  Z nami bo ves čas spremljevalno vozilo, kjer boste lahko po potrebi odložili svojo opremo. Aprila so temperature v Toskani že prijetne, seveda pa ne bo odveč tudi kak debelejši kos oblačila. Uporaba čelade je obvezna, priporočamo uporabo »tubeless« plaščev. Vozili se bomo po ruralnem okolju, poljih in vinogradih, kjer ne bo moč na vsakem koraku kupiti rezervnega dela.


KOLESARIMO V SKUPINI:  Na poti bomo tvorili manjše skupinice po 4-5 kolesarjev, ki pa medsebojno delujejo kot eno.  Pot je označena s tablami, vendar se bomo na križiščih in na vzponih počakali, se trudili kolesariti v tempu, ki bo prijeten za vse udeležence. Seveda pa pokrajina kar kliče po fotografiranju!  Kolesarimo na lastno odgovornost, upoštevamo strogo tudi cestno prometne predpise in se ne izpostavljamo nevarnostim.  Nosimo čelado, zaradi lastne varnosti.

PROGRAM:
1. DAN: - SLOVENIJA - dobrodošli v Toskani...
Odhod vozila s prikolico iz Maribora, Celja, Ljubljane in vožnja proti Italiji. Nadaljevali bomo pot po Padski nižini, prek Apeninov do Firenc in nato po tipični toskanski pokrajini proti prekrasnemu srednjeveškemu mestu Siena. V Sieni se bomo nastanili in si vzeli prosit čas, za sprehod do slovitega osrednjega trga, kjer je med drugim tudi cilj kolesarske dirke Strade Bianche. Možnost obiska zgodovinskega jedra s slovitim osrednjim trgom, nad katerim dominira stolp mestne hiše, možen ogled veličastne Sienske katedrale. Večerja individualno. Prenočevanje.
 

2. DAN: PRVA ETAPA:  SIENA – RADI – MONTALICNO -  SAN QUIRICO D'ORCIA
Zgodnji zajtrk, priprava opreme, nato pa vožnja s kolesom in vstop na traso L'Eroica na vzhodnem delu Siene. Prispemo na karakteristično traso, ki nas vodi med Colle Malamerenta in krajem Radi, sledeč gričevnat svet, posejan s kmetijami, zgodovinskimi mesteci, prepletajoč se s staro cesto Via Francigena.  Pri mestu Murlo,  prevozimo zadnji delček enostavnejšega dela poti. Po Bibbianu se boste pravzaprav soočili z enim najzahtevnejših odsekov makadamske ceste trajne kolesarske poti L’Eroice, ki vas bo pripeljala do čudovitih razglednih gričev, kjer pridelujejo vino Brunello di Montalcino.  Sam Montalcino je čudovita vas, ki si zasluži obisk in je kraj, kjer si bomo privoščili kratek postanek. Tod občudujemo čudovite razglede, ki se odpirajo iz obzidja vasi. No, pa kak kozarček Brunella ne bomo pozabili! Nato nas pot vodi v dolino, pa naprej proti vzhodu do mesteca San Quirico D'Orcia, ki se nahaja nekaj kilometrov od same trase. Tam se bomo nastanili v hotelu in si privoščili počitek in individualno večerjo. Prosto, prenočevanje.

ETAPA: 74 km –1480 metrov vzpona
 

3. DAN: DRUGA ETAPA:  SIENSKI GLINENI GRIČI (Crete Senesi) - MONTE SANTE MARIE, PRIHOD V POKRAJINO CHIANTI
Zajtrk in priprava koles, ter prtljage. Prvi del današnje trase bo udoben in nas popelje v značilno okolje doline Orcia in Sienskih glinastih gričev, ki je predel z redko poselitvijo, a z izjemnimi razgledi in pokrajino. Prispeli bomo v eno najlepših vasi tega dela Italije, to je Buonconvento. Postanek, nadaljevanj proti mestecu Asciano, kjer pa trasa postane zahtevnejša. Gre za področje hribčkov in dolinic v okolici Sante Marie (Italijani temu pravijo »Sali scendi«, ki so znani tudi, kot del trase slovite kolesarske dirke "Strade bianche"! Podamo se proti Torre a Castello, nato pa proti našemu cilju etape - kraju Castel Nuovo Berardegna. Morda se bomo na poti odločili še za alternativni odsek in se povzpeli na samostan Abbazia di monte Oliveto, ki se nahaja v tako imenovani puščavi Accona. Gre za čudovit srednjeveški samostan, obdan s tipičnimi vitkimi cipresami ob poti, ki vodi do poslopja.  Sledi nastanitev v kmečkem turizmu/penzionu, prosti čas za počitek in individualna večerja. Prenočevanje.

ETAPA: 66 km –  1280 metrov vzpona
 

4. DAN:  TRETJA ETAPA: SLOVITI CHIANTI IN kraj GAIOLE - CASTELLO DI BROLIO IN POVRATEK V SIENO
Zajtrk in priprava prtljage ter koles. Današnja zadnja etapa nas popelje v vinorodni Chianti, ki sodi med najslovitejše vinorodne lege sveta, znane po vrhunskih vinih in lepoti naravnega okolice. Kamor seže pogled, se tod izmenjavajo vinogradi in gozdički. Seveda bomo kolesarili mimo številnih domačij in vinogradniških posestev, kjer se lahko ustavimo na pokušini domačih dobrot, olivnega olja in vrhunskih vin. Izkoristimo torej priložnost ob kakem od postankov. Prečili bomo kraj Radda, ki s svojo perfektno srednjeveško podobo, kar kliče po krajšem obisku, morda celo malici ob kozarcu Chiantija. Sledi pot proti svetovno znanemu kraju Gaiole in Chianti, kjer se je leta 1997 tudi rodila ideja o postavitvi same trase Eroice  in kjer je vsako leto tudi štart dogodka, »L'Eroica«, ko se na tekmovanju pomerijo kolesarji na izključno starodobnih kolesih in v starodobnih oblačilih.  Nadaljujemo v smeri mimo gradu Castello di Brolio (možen kratek vzpon in obisk), kjer teče verjetno tudi najbolj atraktiven del trase, takšen za dušo in oko. Počasi bomo zaključili naše kolesarjenje in se vrnili v mesto Siena. Prihod v hotel, čas za počitek, nato pa predlagamo en skupni sprehod po mestu, kako dobro večerjo, ob kateri bomo strnili vtise iz tega nepozabnega popotovanja po toskanskih "makadamih". Nočitev v Sieni

ETAPA: 77 km –  1360 metrov vzpona


5. DAN:  SIENA - POVRATEK V SLOVENIJO
Zajtrk v hotelu, priprava prtljage in koles, nato pa že kličemo: "Na svidenje Toskana, na svidenje lepa Italija!".  Pot nas vodi mimo Firenc in Bologne, ter proti meji s Slovenijo, kjer se bomo poslavljali v Ljubljani, Celju in Mariboru, v poznih večernih urah.

CENA: 498 €/ oseba (minimalno 16 udeležencev)*
      538 €/ oseba (minimalno 14 udeležencev)*

*Končna cena potovanja se obračuna po zaključku prijav.


CENA VKLJUČUJE:
*Prevoz kolesarjev in koles iz Slovenije v Italijo po programu,
*cestnine in parkirnine,
*dnevne prevoze prtljage in asistenco spremljevalnega vozila
*spremstvo predstavnika agencije /vodje kolesarjenja  
*2 x nočitev z zajtrkom v dvoposteljnih sobah v hotelu 4**** v Sieni,
*1 x nočitev z zajtrkom v dvoposteljnih sobah v hotelu 3*** v San Quirico D*Orcia,
*1 x nočitev z zajtrkom v dvoposteljnih sobah v penzionu/kmečki turizem*** v okolici Castel Nuovo Berardegna,
*stroške organizacije potovanja,
*darilce organizatorja za vsakega kolesarja,
*nezgodno zavarovanje potnikov,
*DDV.

CENA NE VKLJUČUJE:  
Pijače in večerij , ki bodo individualne, oziroma se bomo zanje dogovorili na samem potovanju, vstopnin za morebitne oglede.

Zavarovanje rizika odpovedi:  5% od cene aranžmaja (samo ob prijavi)

Splošni pogoji so sestavni del programa.

ODG.ORG. BMG

Prijave do zapolnitve prostih mest. Slednja so omejena na 16 oseb + spremstvo. Sprejemamo do 30 dni pred odhodom.

Nastanitvene kapacitete na sami trasi so ponekod zelo omejene.
REZERVIRAJ