s1
s2
s3
PODOBNA PONUDBA

 Datum odhoda :  sobota, 24. oktober 2020 REZERVIRAJ

PISANI JESENSKI KRAS - 1 DAN

Na Krasu je krasno. Uživali boste ob pogledu na kraške vasice, občudovali pokrajino in v okus pravega pršuta.

POTEP PO JESENSKEM KRASU  1 DAN

Odhod:  24.10. 2020

PROGRAM IZLETA:
Odhod iz Maribora v jutranjih urah (AP Mlinska zunanja stran) in vožnja mimo Celja in Ljubljane, proti zahodu, vse do Divače, kjer zavijemo iz avtoceste na osrednjo Kraško planoto. Prihod v kraj Lokev na Krasu. V tej značilni kraški naselbini, bomo za začetek dne, pokukali v tamkajšnjo pršutarno in dan začeli s pokušino njihovega odličnega pršuta.  Izvedeli bomo kaj o sami pripravi in sušenju te slovite dobrote iz Krasa. Nato se popeljemo skozi prelepo Lipico, kjer se občasno lahko opazuje prekrasne konje Lipicance, na paši v naravi. Nadaljujemo do Sežane, kjer si bomo ogledali botanični vrt ob vili Mirasasso. Danes je odlično urejen in je prostor izjemne tujerodne narave in kulturne zakladnice. Nekoč je vrt družine Scaramangà obsegal območje veliko okoli 3 ha, z gradnjo ceste in železnice leta 1949 pa je bil zmanjšan za dobro tretjino. S tem so bili izgubljeni Scaramangàjevi vinogradi in sadovnjak, več eksotičnih dreves, umetna jama ter dva razgledna stolpa. Dolgo zapuščen del vrta, pa je Občina Sežana leta 2017 revitalizirala v modernističnem slogu. Danes se skupna površina starega in novega dela vrta razteza na območju velikem 2 ha.
Po ogledu nekaj prostega časa, nato pa vožnja po Krasu, skozi prelepe vasi, s tako značilno kamnito stavbno dediščino. Skozi gozdove, ob kraških poljih in ob vinogradih, nas pot pripelje v kraj Štanjel, ki nekako dominira  s svojo srednješko zasnovo nad okolico, Z lokalnim vodnikom se boste podali na ogled srednjeveške vasice z gradom Štanjel, ki so mu današnjo baročno-renesančno podobo dali grofje Cobenzl.Sledil bo tudi galerije Lojzeta Spacala, ki deluje v največjem grajskem kompleksu na Krasu, pa cerkve Sv. Daniela z značilnim zvonikom gotskega stila, ki predstavlja enega najbolj značilnih elementov Štanjela in etnološke zbirke v Kraški hiši, ki je ena najstarejših hiš v naselju. Za konec še ogled Ferrarijevega vrta, ki je delo arhitekta Maksa Fabianija in v Sloveniji velja za najlepšo parkovno ureditev iz časa med obema vojnama.
Po tem imenitnem doživetju si privoščimo morda še kavico, nato pa nas čaka pot proti domu, kjer se bomo poslovili v poznih večernih urah.

Cena:  od 66 € /min 8 oseb

Cena vključuje: Prevoz po programu, asistenco vodje izleta, vodenje in pokušino pršuta v Lokvi, ogled v botaničnem vrtu Sežana, oglede Štanjelu z lokalnim vodnikom, stroške organizacije , nezgodno zavarovanje.

Cena ne vključuje: Hrane in pijače in ostalih morebitnih vstopnin, stroškov nastlaih po osebnih naročilih.

Prodaja: Med.

Splošni pogoji so sestavni del programa


REZERVIRAJ